• De prijzen van ruwe olie zijn deze week een paar procent gedaald op internationale markten.
  • Dit heeft mede te maken met zorgen over economische afkoeling, die de vraag naar energie kunnen raken.
  • In Nederland zullen prijzen van benzine en diesel per 1 juli echter flink stijgen, vanwege een aanpassing van de accijns.
  • Lees ook: Rusland ziet inkomsten uit olie en gas fors dalen in mei: export levert minder op

Prijzen van ruwe olie zijn deze week behoorlijk gedaald. Oliehandelaren zijn mede bezorgd over het voornemen van de Amerikaanse centrale bank om de beleidsrente verder te verhogen om de hardnekkige inflatie aan te pakken. Een hogere rente kan de economische vraag drukken, omdat lenen duurder wordt, en dat kan ook de vraag naar energie raken.

Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, noteerde vrijdagmiddag iets boven de 73 dollar per vat, terwijl dat aan het begin van de week nog ongeveer 76 dollar per vat was.

Handelaren op de oliemarkt vrezen dat de renteverhogingen door onder meer de Federal Reserve in de VS, de Britse centrale bank en de Europese Centrale Bank (ECB) de economie verder zullen afremmen, waardoor de vraag naar olie wordt ondermijnd.

Ook zijn er zorgen over het herstel van de Chinese economie na het loslaten van de strikte coronabeperkingen in het land. China is ’s werelds grootste olie-importeur.

Door het vooruitzicht van verdere renteverhogingen door de Fed trekt ook de dollar in waarde aan. Een sterkere dollar maakt olie duurder voor handelaren met andere valuta's, wat ook de vraag kan drukken. Oliekartel OPEC+ probeert wel de prijzen te stuwen met productieverlagingen.

Benzine en diesel per 1 juli duurder door hogere accijns

De gemiddelde prijzen van benzine en diesel zijn in juni redelijk stabiel, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijs van een liter ongelode benzine beweegt iets boven de 1,82 euro per liter en voor diesel gaat het om circa 1,52 euro per liter.

Toch moeten weggebruikers die benzine, diesel of lpg tanken zich opmaken voor een flinke verhoging van de brandstofprijzen. Dat heeft niets te maken met de ontwikkelingen op de oliemarkt, maar komt door het wegvallen van de tijdelijke accijnsverlaging in Nederland per 1 juli 2023. Dit betekent dat de accijns op benzine met circa 14 cent per liter omhoog gaat en de accijns op diesel met 10 cent per liter.

LEES OOK: 10 financiële zaken die je portemonnee raken vanaf 1 juli: van hogere accijns voor benzine en diesel tot stijging maximale leenrente